VraagPiet

MenuPiet Home contact foto Boekingen

Vragen over de Sinterklaas

Vraag van Bianca:
Hoe heet de veulen van ameeriko?

Antwoord:
Hallo Bianca,
Het veulen van Amerigo heet Pegasus.

 

Vraag van Gijs en Bob:
Hoe out is sinterklaas?

Antwoord:
Sinterklaas is inmiddels al heel oud. Hij is eigenlijk al zo oud dat hij het zelf niet eens meer precies weet. Hij is in ieder geval al ouder dan de oma van je oma. Nou is dat oud of niet? Precies!

 

Vraag van Jordy:
Wat wil ik voor sinterklaas???.

Antwoord:
Dat is nog eens een hele goede vraag! En slim ook. Want je wilt natuurlijk weten of je verlanglijstje wel bij Sinterklaas is aangekomen. Nou zou ik je graag willen helpen, maar als ik je vertel wat je krijgt is het straks geen verrassing meer. Trouwens alles staat in het grote boek en daar mag ik niet eens in de buurt komen. Ik ben dus bang dit ik voor het eerst in mijn lange loopbaan als VraagPiet een vraag niet mag beantwoorden.

 

Vraag van Vince:
Hoe noem je de jurk van sinterklaas?

Antwoord:
Vince, de "jurk" van Sinterklaas heet inderdaad geen jurk maar tabbert.

 

Vraag van Aicha:
Waarom mag sinterklaas niet naar de moskee?

Antwoord:
Natuurlijk mag Sinterklaas wel naar de moskee. Waarom niet? Sinterklaas gaat alleen niet naar de moskee omdat de moskee daar niet voor bedoeld is. Sinterklaas gaat ook niet naar de kerk of de synagoge. Dat zijn immers gebedshuizen en dus geen geschikte plaatsen om een feestje te vieren. Vandaar. Logisch toch?

 

Vraag van Zarif:
Bestaat Sinterklaas echt?

Antwoord:
Het doet Sinterklaas altijd heel erg veel verdriet als er kinderen zijn die twijfelen aan zijn bestaan. Natuurlijk bestaat Sinterklaas echt! Waarom staan anders ieder jaar al die duizenden kinderen en hun vaders en moeders aan de kade te wachten? En net zoals Sinterklaas, zijn de Pieten van de Pepernotenband ieder jaar weer écht in Nederland om voor jullie te spelen.

 

Vraag van Laura:

Hoe kan het dat Sinterklaas soms op twee plaatsen tegelijk lijkt te zijn en ook nog eens op televisie?

Antwoord:
De Sint is wel eens vergeetachtig en dan kan het best zijn dat hij twee bezoeken tegelijk had ingepland. Dat is voor de Pepernotenband ook altijd erg lastig, want dat betekent altijd dat ze haasje repje van het ene naar het andere adres moeten. En dat gaat zo snel, dat het soms net lijkt alsof ze tegelijkertijd op twee plaatsen zijn. Televisie-opnamen doet de Sint daarom vaak al wat eerder op de dag en die worden dan uitgezonden op een tijdstip dat veel kinderen kunnen kijken.

 

Vraag van Menno:
Wanneer vertrekken julie elk jaar uit Spanje?

Antwoord:
De stoomboot doet er ongeveer 4 weken over om vanuit Spanje naar Nederland te komen. Het ligt er een beetje aan hoeveel wind er staat en of we wind mee of wind tegen hebben, maar meestal vertrekken we in de laatste week van oktober.

 

Vraag van Aysem:
Is Sinterklaas ooit getrouwd?

Antwoord:
Sinterklaas is nooit getrouwd. Dat komt omdat hij als bisschop beloofd heeft celibatair te leven. Dat betekent dus eigenlijk dat hij beloofd heeft om nooit te trouwen.

 

Vraag van Trudy:
Waarom praten Sinterklaas en de Zwarte Pieten eigenlijk Nederlands?

Antwoord:
Waarom Sint en zijn Pieten hier Nederlands praten? Nou dat is logisch: anders verstaat niemand ze hier in Nederland! Als ze in Nederland zijn spreken ze Nederlands en als ze in Spanje zijn spreken ze Spaans. Dat is wel zo handig.

 

Vraag van Susan:
Wie vindt sinterklaas de liefste Piet?

Antwoord:
Sinterklaas vindt alle Pieten lief. De ene keer is de ene Piet het liefste en de andere keer de ander. Dat is net als bij jou thuis. De ene keer vind je de een liever en de andere keer de ander, maar uiteindelijk is iedereen even lief.

 

Vraag van Seline:
Hoe gaat het met Sint en de Pieten?

Antwoord:
Met Sinterklaas gaat het uitstekend en ook de Zwarte Pieten hebben het best naar hun zin. Wel merken ze duidelijk dat de Sint een dagje ouder wordt. Maar na een goed glas warme chocolademelk met een brok speculaas voelt hij zich vaak weer als herboren.

 

Vraag van Talha:
Is de zak van sinterklaas gemaakt van jute?

Anwoord:
De zak van Sinterklaas is inderdaad gemaakt van jute. Jute is een zachte, glanzende en lange vezel die tot sterke draden kan worden gesponnen. En omdat het materiaal ook nog eens biologisch afbreekbaar is, is het ook nog eens goed voor het millieu.

 

Vraag van Peter:
Waarom draagt Sinterklaas een mijter?

Anwoord:
De mijter van de Sint is misschien wel zijn belangrijkste kledingstuk. De Sint vindt dat hij de deur niet uit kan zonder zijn mijter. Dat komt ook omdat de Sint erg lang haar heeft en dit zou allemaal in zijn gezicht waaien als hij niets op zijn hoofd draagt. Zeker als hij over de daken gaat is het erg belangrijk dat Sint kan zien waar hij rijdt. De mijter van de Sint is rood met goud en loopt in een mooie punt. Heel veel kinderen maken een mooie mijter van Sint na van papier.

 

Vraag van Marjolein:
Wie is de moeder van sinterklaas?

Anwoord:
Ik heb ook even goed moeten zoeken naar het antwoord, want dat wist ik ook niet zomaar. Gelukkig kon ChefPiet me aan het juiste antwoord helpen.
Niet zo heel veel mensen weten precies hoe het zit, maar de moeder van Sint Nicolaas heette Nicolette. Zij was een stuk minder aardig dan Sint Nicolaas en vroeg juist heel veel geld aan de mensen die in Spanje op haar land woonde. Tegenwoordig noemen we dat belasting. Van dat geld kocht Nicolette weer nieuwe grond en aan de mensen die daar op woonden vroeg ze ook weer geld. Nicolette is gelukkig niet zo heel oud geworden, anders had ze vast de hele wereld opgekocht.

 

Vraag van Dries:
Waarom heeft Sinterklaas een paard?

Anwoord:
Sinterklaas heeft een paard omdat dit een heel erg handig (en millieuvriendelijk) vervoersmiddel is. Met een paard sta je nooit zonder benzine en de accu is ook nooit leeg. Als je op een paard zit kan iedereen je goed zien en andersom kan iedereen Sinterklaas goed zien. Kortom, voordelen genoeg.

 

Vraag van Nico:
Wanneer zet je je schoen? Op de avond dat het 5 december wordt of op de 5 avond dat het bijna 6 december wordt?

Antwoord:
In Nederland wordt het feest van Sint-Nicolaas altijd op 5 december gevierd. Lang geleden was er op de avond van 5 december altijd een Sinterklaasmarkt. Ouders gingen daar lekkere dingen kopen en kinderen die vroeg naar bed moesten, mochten hun schoen zetten. Op 6 december waren alle kinderen vrij van school. De dag ervoor, op 5 december, werd het ijverigste kind van de klas gekozen tot kinderbisschop. De kinderbisschoppen mochten verkleed als Sinterklaas langs de deuren om snoep vragen. En iedereen wilde hun vriendje zijn. Tegenwoordig gaan kinderen met Sint Maarten langs de deur om snoep op te halen en hoef je ook niet te wachten met het zetten van je schoen tot 5 december. Gelukkig maar he?

 

Vraag van Joost:
Als je vroeger iemand speculaas gaf, was je dan verliefd op hem of haar?

Antwoord:
Joost, je hebt bijna gelijk, maar het zit net iets anders in elkaar. Jongens en meisjes geloofden vroeger dat Sint Nicolaas ervoor kon zorgen dat ze verliefd werden. En dat ze dat ook zouden blijven. Als iemand Sinterklaas al heel vaak had gevraagd om verliefd te worden, kreeg hij of zij van hem op 6 december een pop van speculaas. Daarom worden die poppen ook wel eens vrijers genoemd.

 

Vraag van Wim:
Waar komt het woord ‘kapoentje’ in het lied ‘Sinterklaas kapoentje’ vandaan?

Antwoord:
Voor het beantwoorden van deze vraag hebben we Peter R. de Piet gevraagd een onderzoek in te stellen in de oude bibliotheek van Sinterklaas zelf. Want zelfs de Sint was vergeten waar deze treffende woordkeuze in het lied ‘Sinterklaas kapoentje’ vandaan kwam.

Volgens Peter R. staat ‘kapoentje’ voor vetgemest haantje, een niet al te eerbiedige term voor Sinterklaas. Deze was dan ook erg ontstemd toen hij dit hoorde. Nader onderzoek wees echter uit dat met een vetgemest haantje ook wel een welgesteld, zeg maar rijk, persoon bedoeld kan worden. En dat is Sinterklaas zonder enige twijfel. Koppel dit aan het feit dat kapoentje mooi rijmt op schoentje, of eigenlijk andersom schoentje op kapoentje, en het is duidelijk waar deze historische term vandaan is gekomen.