VraagPiet

menupiet Home Contact Foto Boekingen

Vragen over Zwarte Piet

Vraag van Dinte via mamma Esther:
Is het waar dat je piete eerst pieraate waare?

Antwoord:
Piete waare niet eerst pieraate. Tenzij je het hebt over
Piet Piraat, maar dat is weer een ander verhaal. Die is namelijk
geen Piet maar heet wel Piet…… Nou ja, laat ook maar.

Over Zwarte Piet bestaan heel veel verhalen. Het werkelijke verhaal is dat wij afstammelingen zijn van Moorse edellieden die eeuwen geleden als slaaf naar Spanje zijn gehaald. Die edele afkomst zie je terug in de goud versierde kleding, donkere huidskleur en mooie zwarte krullen. De Pieten zijn al heel lang geleden door Sinterklaas in vrijheid gesteld en als dank daarvoor helpen zij hem ieder jaar weer bij de viering van zijn verjaardag. Tot aan de dag van vandaag!

 

Vraag van Daniek:
Hoe oud moet je zijn om een Zwarte Piet te zijn.

Antwoord:
Zwarte Pieten zijn er in alle soorten en maten en van alle leeftijden. Maar je bedoelt waarschijnlijk hoe oud je moet zijn om op de stoomboot mee naar Nederland te kunnen varen. Nou, dat verschilt heel erg. Je moet minimaal een jaar of 8 zijn en zwemdiploma A tot en met E hebben! En natuurlijk hele goede zeebenen, want het kan soms flink tekeer gaan op zee. Dan is het niet prettig overboord valt of de hele reis zeeziek op bed ligt. Vandaar.

 

Vraag van Roel:
Eigenlijk is door de schoorsteen naar binnen gaan toch ook wel inbreken of vind jij van niet?

Antwoord:
Natuurlijk is het door de schoorsteen naar binnen gaan geen inbreken. Sterker nog, als kinderen voor de schoorsteen een liedje zingen en hun schoentje zetten is het juist een uitnodiging om naar binnen te komen! Nou dat kun je van een inbreker niet zeggen! En het grootste verschil met een inbreker is dat Zwarte Piet iets achter laat, terwijl een inbreker alleen maar dingen meeneemt. Kortom, geen inbreken dus.

 

Vraag van Yari:
Hoe kan zwarte piet op het dak lopen?

Antwoord:
Op het dak lopen kun je niet zomaar. Op de Pietenschool in Spanje zijn heel veel daken nagebouwd zodat de Pieten goed kunnen oefenen. Je begint met een eenvoudig plat dak, maar hoe beter je wordt hoe moeilijker de daken worden. Pas als je alle daken kunt beklimmen zonder te vallen krijg je je DakPietendiploma en mag je op de stoomboot mee naar Nederland.

 

Vraag van Sjoerd:
Hoe oud is de oudste piet?

Antwoord:
De oudste Piet is eigenlijk best wel oud. Hij is dan nog wel niet zo oud als Sinterklaas, maar toch ook wel behoorlijk op leeftijd.  OpaPiet (zoals we hem liefkozend noemen) wil ons niet vertellen hou oud hij is, maar ik kan je wel verklappen dat hij de 80 inmiddels ruim is gepasseerd. Hij is nog top fit en goed ter been, maar de echte hoge daken laten wij hem niet meer op gaan hoor. Dat nemen de jonge Pieten dan wel even van hem over.

 

Vraag van Machgiel en Pim:
Hoe heten de Zwarte Pieten in het echt?

Antwoord:
Nou dat is een ingewikkeld verhaal, want de Zwarte Pieten (ook die in de Pepernotenband) heten in het echt  allemaal Piet!  Dat is ook wat alle kinderen roepen als ze op hen staan te wachten en graag een paar pepernoten willen. Probleem is alleen dat de Pieten elkaar wat moeilijk Piet kunnen noemen. Als je aan boord van de stoomboot Piet roept, kijken er zomaar een paar honderd Pieten om. Dat gaat dus niet. Vandaar dat de Pieten elkaar onderling allemaal namen geven die meestal verwijzen naar de functies die we hebben of de dingen  die we doen. Zo heb je de Wegwijs Piet, ChefPiet, MuziekPiet, VentielPiet én Mario die Sousa. Deze laatste Piet heeft zijn bijnaam te danken aan het muziekinstrument waarop hij speelt: de Sousafoon.

 

Vraag van Mitchel en Wesley:
Waarom hebben Zwarte Pieten altijd kragen om?

Antwoord:
Dit is niet zo’n lastige vraag. De Pieten - en zeker de MuziekPieten van de Pepernotenband - zijn namelijk nogal knoeierds. Dan hebben ze weer chocolademelk gemorst, dan zitten er weer kruimels over hun kleren en soms ook een flinke lading schoorsteenroet! De kragen van de Pieten beschermen de dure kleding van de Pieten, zodat zij er altijd piekfijn uitzien. Bovendien zit zo’n kraag lekker warm en dat is natuurlijk ook lekker meegenomen in het koude Nederland.

 

Vraag van Hetty:
Waar is het Pietenhuis?

Antwoord:
Het adres van het Pietenhuis is ZWAAR geheim! Pieten moeten namelijk ook uit kunnen rusten en als het hier straks vol staat met juichende en joelende kinderen, hebben de Pieten die 's nachts het dak op moeten mooi een probleem. Dat is ook de reden waarom de Pepernotenband altijd in de machinekamer van de stoomboot moet repeteren. Ze maken gewoon veel te veel herrie voor in het Pietenhuis.

 

Vraag van Kim:
Waarom zijn er zoveel verschillende Pieten bij Sinterklaas?

Antwoord:
Net als grote mensen hebben Pieten een bepaald vak geleerd. Zo zijn er de DakPieten, die getraind zijn op het lopen over de daken en het bezorgen van pakjes. Er zijn PakjesPieten die zorgen voor het vervoer van pakjes naar de juiste dorpjes en steden, InpakPieten die de cadeautjes inpakken en natuurlijk MuziekPieten die muziek maken op Sinterklaasfeesten. En omdat Nederland zo groot is, heeft Sinterklaas heel veel Pieten nodig om alles op rolletjes te laten verlopen.

 

Vraag van Danny:
Waarom geef je peepernooten en waarom geef je kaadoos?

Antwoord:
Het geven van kado's en Pepernoten is door de jaren heen een beetje gegroeid. Vroeger kregen alle lieve kinderen een mooi kado van Sinterklaas. Stoute kinderen kregen helemaal niets! Tegenwoordig zijn er gelukkig zoveel lieve kinderen dat iedereen wel een pakje krijgt. Dat is toch geweldig? En die Pepernoten zijn toch gewoon lekker om op te smikkelen? Dus daar geven we ook gewoon een handje vol van weg. Er wordt niet voor niets gezongen "wie zoet is krijgt lekkers". Vandaar dus.

 

Vraag van Liv:
ik heb geen schoorsteen, hoe kom je door de muur heen?

Antwoord:
Zelfs Zwarte Piet kan niet door de muur heen. Was het maar waar, dan waren we een stuk sneller klaar met het rondbrengen van alle pakjes! Als een huis geen schoorsteen heeft gaat Piet meestal op zoek naar een raampje dat open staat of een deur die niet dicht is. Soms laten de pappa's en mamma's ook wel eens speciaal een raampje open staan zodat de Pieten makkelijk naar binnen kunnen. En als we echt nergens naar binnen kunnen, dan hangen we het pakje gewoon aan de deur. Dat is wel zo makkelijk. Toch?

 

Vraag van Sandra en Christina en van papa en mama:
Geef sinterklaas ook iets op je eige verjaardag en zoek sinetrklaas ook wat voor u zelf uit als u jaring bent?

Antwoord:
Sinterklaas zoekt inderdaad altijd iets leuks uit voor iedere Piet die jarig is. Je mag altijd een verlanglijstje inleveren bij HoofdPiet en van dat lijstje wordt dan meestal een mooi kado uitgezocht.

 

Vraag van Fadi:
hoe veel kinderen heeft u de roet gegeven?

Antwoord:
Het is niet iemand de roet geven, maar de roe. Het scheelt een letter, maar het maakt een wereld van verschil hoor! Vroeger kregen stoute kinderen slaag met de roe en hele vervelende kinderen werden zelfs meegenomen in de zak. Tegenwoordig wordt er niet meer geslagen met de roe en wordt in de zak alleen nog speelgoed en snoep vervoerd. Gelukkig maar he?

 

Ga terug naar de VraagPiet