VraagPiet

menupiet Boekingen foto contact Home

Vragen over de Pepernotenband

Vraag van diverse kinderen en grote mensen:
Waar komt de naam Pepernotenband vandaan?

Antwoord:
In vroegere tijden was het gebruikelijk dat de Muziekpiet bij
het naderen van het Nederlandse vasteland een grammofoonplaat
met Sinterklaasliederen startte. Tot op zekere dag de naald van de
grammofoon brak. De oorzaak: een verdwaalde pepernoot.

Muziekpiet raakte geheel in paniek, want zonder muziek kon de Sint zich niet aan wal vertonen. In allerijl werd de stoomboot doorzocht op muziekinstrumenten en werden alle Pieten verzameld die in staat waren op een muziekinstrument te spelen. Het resultaat was een Zwarte Pietenband die zowel in Spanje als in Nederland zijn weerga niet kent. Muziekliefhebbers pur sang met passie voor Sinterklaasmuziek én speculaas. Aan het onaangename voorval op de stoomboot ontlenen zij nog steeds hun naam.

 

Vraag van Ton:
Is er ook een hele cd met "oude" sinterklaasliedjes door de band gespeeld en als die bestaat is die dan te koop?

Antwoord:
Wat een leuke vraag Ton. We zitten er namelijk al een tijdje over te denken om een echte CD te maken met al onze Sinterklaasliedjes (en dat zijn er inmiddels heel wat!), maar het is er tot op heden helaas nog niet van gekomen. Dat is vooral een kwestie van geld (waardoor de CD wel heel duur wordt om te verkopen)en van toestemming. Want Sinterklaas geeft zijn enige echte huisorkest niet zomaar een paar dagen vrijaf om de studio in te duiken. Maar mocht het er van komen dan laten we je het zeker weten.

 

Vraag van Aysem:
wie heeft al deze sinterklaasliedjes bedacht?

Antwoord:
Alle Sinterklaasliedjes zijn ooit bedacht door een heel muzikale Zwarte Piet. Hij vond het namelijk zo saai dat niemand stond te zingen op de kade, en als er al werd gezongen, dan zong iedereen maar wat door elkaar heen. Hij heeft vervolgens een aantal liedjes op papier gezet en die ingestudeerd met de kinderen.

 

Vraag van Michiel:
Is er al een cd of single van de Pepernotenband verkrijgbaar?

Antwoord:
De CD-Piet is erin geslaagd de single ‘Sinterklaas is er niet helaas’ uit te brengen. Kijk maar op de pagina van de CD-Piet.

 

Vraag van Dennis:
Hoe komen jullie aan die prachtige baretspelden?

Antwoord:
Eerlijk gezegd wist ik het antwoord ook niet direct, dus ben ik maar even gaan buurten bij de Pieten van "Atelier de Pepernoot". Zij wisten me te vertellen dat ChefPiet hoogst persoonlijk contact op heeft genomen met SmidPiet. Die heeft op basis van een ontwerp een gietmal gemaakt en vervolgens een hele stapel oude trompetten omgesmolten. Het metaal heeft hij in de gietmal gegoten, af laten koelen, bewerkt en gepolijst. Daarna heeft hij ze voorzien van een dikke laag echt goud en sindsdien prijken de spelden op onze barret.

 

Vraag van Naicy:
Hoeveel dagen en jaren moeten jullie oefenen?

Antwoord:
Als MuziekPiet in de Pepernotenband moet je eigenlijk iedere dag oefenen. Voor beginnende MuziekPieten is er in Spanje een speciale muziekschool. De Algemene MuziekPietenOpleiding (AMPO) duurt ongeveer een jaar. In dit jaar leren de Zwarte Pieten de basisprincipes van het spelen als MuziekPiet in de Pepernotenband.

Vervolgens komt de ChefPiet langs om iedere aankomende MuziekPiet persoonlijk te jureren. Hij wordt hierbij bijgestaan door verschillende Pieten uit de Pepernotenband. Na een strenge selectie blijven er slechts enkele kandidaten over. Deze gaan zich gedurende een zwaar opleidingstraject in het berggebied trainen op een toekomst in de Pepernotenband. Na het eerste jaar vindt de specialisatie plaats. Gedurende de daaropvolgende drie jaar trainen de Pieten met het instrument naar hun keuze. Pas na de persoonlijke goedkeuring van zowel de ChefPiet als Sinterklaas, mogen de Pieten meespelen in de Pepernotenband.

 

Vraag van Hetty:
Logeert de Pepernotenband in het Pietenhuis?

Antwoord:
Inderdaad logeert de Pepernotenband gedurende de Sinterlaas weken in het Pietenhuis, maar het adres is uiteraard ZWAAR geheim! Pieten moeten namelijk ook uit kunnen rusten en als het er straks vol staat met juichende en joelende kinderen, hebben de Pieten die 's nachts het dak op moeten mooi een probleem. Dat is ook de reden waarom de Pepernotenband altijd in de machinekamer van de stoomboot moet repeteren. Ze maken gewoon veel te veel herrie voor in het Pietenhuis.

 

Vraag van diverse kinderen:
Waarom treedt de Pepernotenband wel in de ene plaats bij de aankomst van Sinterklaas op en niet in de andere?

Antwoord:
De Pepernotenband treedt alleen maar op als Sinterklaas dat wil. En soms vindt Sinterklaas dat de Pieten van de Pepernotenband beter mee kunnen helpen bij het inpakken, of - zoals in Diemen - als StrooiPiet mee kunnen doen.

 

Vraag van diverse kinderen:
Waarom hebben de Pieten van de Pepernotenband geen pepernoten bij zich?

Antwoord:
De Pieten van de Pepernotenband hebben het zo druk met het spelen van muziek, dat ze onmogelijk pepernoten kunnen uitdelen.

 

Vraag:
Worden de leden van de Pepernotenband nooit moe?

Antwoord:
Nee, van muziek maken voor zo veel enthousiaste en vrolijke kinderen wordt een MuziekPiet nooit moe!

Ga terug naar de VraagPiet